Konfliktorsaker

Examination 20-2-2009


Konfliken i Afghanistan grundar sig i attentatet  mot USA 2001. Den dåvarande islamistiska talibanregeringen misstänktes beskydda Al-Qaida och därmed Usama bin Ladin. Med detta som bakgrund startade USA ”kriget mot terrorism”.

Med det internationella systemet som grund kan man urskilja ett tydligt unipol utifrån ett globalt perspektiv där USA är den enda tydliga världsligt dominerande staten i det internationella systemet, därmed en hegemonen och en supermakt. Denna försöker andra stater vanligtvis undergräva eftersom de drivs av en kraft att slå vakt om sitt eget oberoende.

Detta samspel mellan underkastad stat och hegemon kan man tydligt urskilja i Afghanistan konflikten. Afghanistan har alltid varit ett osäkert styre, till stor del beroende på den geografiska situation som hindrar styrande makten att nå ut till befolkningen vilket har gjort att Afghanistan styrts till stor del av lokala krigherrar. Den underkastade staten som 2001 som sagt styrdes av en islamistiska tablibanregering var kraftigt underkastad USA vilket, mer eller mindre förutsägbart utifrån det internationella systemet, ledde till attentatet. Denna underkastelse har dock fortsatt och även idag och talibanerna forsätter att utmana USA inte minst i Afghanistan.

Utifrån ett regionalt perspektiv kan vi se följderna av Afghanistankonflikten genom att de bland annat har smittat av sig till de länder runtomkring, däribland Pakistan. Eftersom principen ”slå vakt om sitt eget oberoende” gäller generellt är Pakistan även en stat underordnas hegemonen, USA. Pakistan har valt att stötta den talibalistiska rörelsen som numera har en betydande position i Pakistan utifrån ”min fiendes fiende är min vän”. Detta kan ses som ett handlande för att markera dess självständighet och vägran att underordna sig USA.

Läs mer här

Utifrån ett regionalt perspektiv kan man peka på ett multipolärt system där de många olika grupper inom Afghanistan bildar allianser för att driva ut USA ur landet, men också Pakistans är en betydande aktör i detta mulipolära system då de stöttar den talibanistiska rörelsen, även här för att driva ut USA.

Då en konflikt präglas av det internationella systemets uppbyggnad, där en unipol, diopol eller multipol kan urskiljas bäddar det för olika agerande av världens stater. Som beskrivet innan söks en unipol att undergrävas av svagare stater, en dipol med två maktcentra leder till att sannolikheter för krig ökar, och ett mutlipolärt system leder till alliansbildning för att på så sätt kunna balansera maktfördelningen. Det internationella systemet är ju trots allt maktbaserat.

Lösningen på konflikten är beroende av det önskade utfallet. USA kan inte lämna sin post i Afghanistan då regeringen inte är fungerande, och kriget mot terrorismen inte är avslutat. En annan lösning vore att avskaffa talibanernas makt och införa en fullt fungerande demokratisk regering. Detta är svårt att se att det skulle kunna inträffa mycket på grund av etnicitet och nationalitet som råder i landet.

Lösningen och fortskridningen av konflikten återstår att se.

          Isabel

Lämna en kommentar