Vilka medverkar i kriget?

Jag har nu läst på om Afghanistans historia för att försöka göra min bild av konflikten klarare. Jag har säkert inte hittat allt jag behöver för att förstå bättre men det är på gång.

Nu tänkte jag försöka redovisa vilka olika parter som är involverade i konflikten och hur själva kriget i stort sett har pågått  genom åren. Självklart finns det rätt många dolda och mindre aktörer som inte nämns i de artiklar och faktablad jag har läst, men givetvis finns det på samma gång stora och tydliga aktörer som jag vill berätta om.

USA är nog den största aktören i Afghanistan. Det hela började med att USA gick in och stöttade lokala grupper mot Sovjets kommunistintåg. Därefter tog USA hjälp av Talibanerna för att kunna driva ut kommunisterna. USA stötte alltså dem tillsammans med Pakistan för att de skulle kunna ta makten och kontrollera landet. Men efter att Talibanerna bröt sitt beroende till USA och istället tog stöd av al-Qaida gick det utför. Al-Qaida körde över Talibanerna och fick ett stort inflytande på landet med sin religiösa världsbild och brutala politik som var väldigt främmande för Afghanistans befolkning.

När al-Qaida år 1998 bombade den Amerikanska ambassaden i Kenya och Tanzania började det långvariga kriget mot USA . Efter al-Qaidas andra terrorattack mot USA, 9/11-attackerna, gick stora trupper ledda från USA in i Afghanistan under namnet OEF (Operation Enduring Freedom). Många länder stöttade USA men framförallt Storbritannien som satte inte stora trupper i Afghanistan. Deras mål var att enbart förgöra Talibanrörelsen och då först och främst al-Qaida och deras ledare Bin Laden.

Fakta från Wikipedia, Nationalencyklopedin, Säkerhetspolitik.se  och en artikel av Bengt Kristiansson (generalsekreterare för svenska Afghanistan kommittén).

Lämna en kommentar